За хората и рибите, морето и бързеите. Запознай се с покорителите на водните стихии - нашите инструктори, лице в лице.

Водолазите.

Сезон 2. Глава първа

Вече познавате от първо лице нашите пилоти. Сгорещени (най-после!) и с мисъл за летни приключения, така както си се обливаме с хладна вода под душа, се потапяме в мечти за плуване, плаване и прочие прохлада. Познаваме едни хора, които буквално си живеят във вода. Представяме ви нашите инструктори - водолази:


Стоян Стамов

Роден и израснал в Созопол, неразделно свързан с морето от най-ранна възраст. Първият водолазен сертификат получава през 1992г. след успешно завършване на PADI Open Water Diver курс. През 2001г. завършва професионален водолазен колеж в Колона, Канада. От 2002г. до 2005г. работи като водолазен инструктор за Royal Caribbean Cruise Line, а от 2005г. до 2015г. работи за същата компания като водолазен мениджър.


А ето и разказа на този усмихнат, синеок морски човек:

Усещането за безтегловност и стремеж да издържам под вода за малко повече от 2-3 минути в среда все още толкова слабо изследвана от нас хората, ме накара да осъзная, че шнорхелингът вече не ми е достатъчен. Всяко гмуркане си е една история и това, че Черно море не се слави с добра видимост, всъщност прави от подводното приключение Изненада. Кой казва, че морето ни е бедно на обитатели? Елате в Созополския залив и ще ви „уредя“ с комуникация с риби. Който знае къде да търси, намира, нали? Е, аз се познавам с тях лично, така че ще ви представя един на друг. С делфините е по-сложно, но пък ако се случи, усещането е уникално. Мен най-много, обаче, ме вълнуват морските кончета, страшен кеф е да ги наблюдаваш.


Най-голямо лично удовлетворение изпитвам, когато видя щастливите очи на мократа физиономия на някой, който въпреки страха си от морето, се престраши да направи първото си гмуркане с нас.


Водолазният спорт развива много качества: спокойствие, умение за точна преценка на ситуацията, поемане на лична отговорност, дисциплина и силен инстинкт за самосъхранение. В живота също се опитвам да ги прилагам, например…като дразня със спокойствието си съпругата ми.

Хора, водолазният спорт е за любопитните и смелите. Имате ли дързостта да надникнете в останалите 70% от планетата?




Иван Неделчев

Иван Неделчев е на 44 години, от Варна, женен, с 2 деца. По гмуркането го запалва негов приятел, който вадел рапани от морето. Вижте повече за неговата история така, както ни я разказа самият той.


2004-та година изкарах водолазен курс и вече 17 години се занимавам с водолазна работа. От 8 години съм инструктор по гмуркане и управлявам Водолазен Център Шкорпиловци. Наемат ме водолазни фирми за ремонти на язовирни стени и други подводни съоръжения - oгледи, почистване и ремонти на кораби.

През годините дълбочината от 50-60 метра и нулевата видимост спряха да ме притесняват. Естествено, безопасността е на първо място.

Няма добри водолази, има живи и неживи. Винаги трябва сам да се пазиш, защото под водата както всичко е перфектно, за 1 секунда може нещо да се обърка и да стане много опасно. При мен идват основно начинаещи, които никога не са се гмуркали, а някои не могат и да плуват. Най-голямото удоволствие е да видиш радостта и еуфорията на човек, който не може да плува, да излезе от водата след 20 минутно гмуркане.


Имам случка с 40 годишна жена, която никога през живота си не е влизала по-дълбоко от коленете си във морето. Тя се гмурна с мен на 3-4 метра под водата за 30 минути и след като излязохме ме прегръщаше и целуваше щастлива, че съм и помогнал да преодолее страха си от дълбокото. В инструкторската работа най-важното е да вдъхнеш доверие на хората, че няма нищо страшно и да си търпелив с тях. Когато се гмурнеш под водата ти си в безтегловност и усещането е, че летиш. Това е друг свят и всеки може да се докосне до него.

Водолазната работа ме научи на дисциплина, уважение към колегите и партньорите под вода. Един сравнително опасен спорт, с най-важния урок - безопасността.


На хората, които имат желание да практикуват този спорт, препоръчвам да отидат в някой водолазен център и да направят пробно гмуркане. Така ще разберат дали това е за тях. Ако имат желание, могат да изкарат курс, да си вземат сертификат и да се гмуркат по цял свят. На моите курсисти казвам, че този спорт изисква постоянна практика, защото под вода опитът е най-важен.

Очаквайте скоро историите и на другите ни инструктори - покорители на бързеи, реки, морета и океани. А до тогава можете да видите всичките ни оферти за морски приключения тук.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват