Хипстър Калимера

вълна се разбира в женаВие не сте от обикновената “порода” туристи. Всъщност, Вие дори не се определяте като туристи, а по-скоро като пътешественици, приключенци… Не разбирате защо хората обичат чак толкова да гледат забележителности и да бъдат instagramable (пред кулата в Пиза на пример). Не че не го правите, но по-скоро е между другото. Вярвате, че за да посетите едно място в истинския смисъл на думата, не трябва просто да го видите, трябва да го изживеете.

Ние ви предлагаме да изживеете  Гърция по различен начин от това да лежите на плажа: 

Халкидики - разходка с каяк или ветроходна яхта

Халкидики е любимият и добре познат на българите полуостров в Гърция, където човек среща само един проблем- кой от трите красиви ръкава да посети. Хотели, ресторанти и барове има в изобилие на най-туристическия ръкав - Касандра. Крайбрежните улици кипят от живот, а престоят на плажа не минава без поне един коктейл.. На средния ръкав - Ситония - можете да се насладите на природа и тихи, чак по добър начин самотни плажове, както и на много приключения като гмуркане, шнорхелинг и каякинг. Третият ръкав - Света гора, по-познат като Атон- е дом на 1400 монаси, които обитават 20-те православни манастира и другите по-малки духовни средища. Това е автономна монашеска общност, в която жени не се допускат.

двойка на каяк около Вурвуру
Красивият курорт Вурвуру се намира на Касандра и е началната точка на Вашата разходка с каяк. Морето е искрящо светло синьо и с температура на приготвен преди 5 минути чай, а заливите са покрити с гъста растителност. На ръба на хоризонта на косъм от това да “падне” е планината Атон. Разходката може да започне от сутринта, за да имате време за релакс, плуване, шнорхелинг и здравословен пикник обяд с местни деликатеси и пресни сезонни плодове. Но може да е и на свечеряване, за да наблюдавате залеза на върха на скалите на нос Кариди. За това преживяване не Ви е нужен опит или специална подготовка.

Съвет: Помислете с какво облекло да сте, носете слънчеви очила и шапка и се намажете със слънцезащитен крем, тъй като слънцето се отразява във водата, което предпоставя към изгаряне.

Вижте повече  тук и тук.

малка яхта в моретоАко пък желаете да прекарате целия си ден в открито море с добра компания, си запазете круиз с 9-местна ветроходна яхта. По време на круиза спрете на някой тих залив, където да се отдадете на риболов и шнорхелинг , но не пропускайте и да акостирате при най-добрите крайбрежни ресторанти и барове. 

Съвет: Ако чуете екипажа да съобщава, че се движите с еди-колко-си възела, имайте предвид, че един възел (knot) е малко под 2км/ч.

See more тук.

А ако сте любители на по-дългите приключения...

Можете да се отдадете на петдневен каякинг и диво къмпингуване. Ще обикаляте красиви гръцки острови, ще се забавлявате на плажовете, които откривате по време на гребане, а според дестинацията, която изберете, може и да посетите водни пещери, лагуни и други забележителности. За своята дълга почивка можете да избирате между няколко дестинации около остров Лефкада, разгледайте ги тук, тук и тук.

Метеора - тур по залез, дегустация на вино или полет с балон

В буквален превод, "Метеора” означава възвишен. Местността е манастирски комплекс, който включва 9 манастира, 6 от които действащи. Все още не е изяснено как са възникнали тези скални образувания, но най-популярната теория е, че местността е била дъно на обширно езеро, оградено с планини, което след катаклизъм се е отекло в морето и е оставило след себе си тези неземни формации.

двойка държаща ръце на Метеора

Ако сте любители на гръцката кухня, то със сигурност ще искате буквално да опитате от атмосферата на Метеора. Можете да вкусите най-добрите местни вина, домашно приготвени наденички и висококачествено месо, сирене, прясно мляко, мед и домашни сокове от местни плодове. Ще имате традиционен гръцки обяд, дегустация на вина от 5 гръцки изби, както и на местен деликатес от неферментирал гроздов сок и ядки, и местни био плодове и гъби в Природонаучния музей.

Съвет: Преди всяко опитване на вино, отпивайте по глътка или две вода. Това ще Ви помогне да оцените вкуса. 

See more тук

снимка на турист на Метеора

Метеора се издига на 400м. над земята, но човек онемява още по пътя от Калампака. Ако изберете да обиколите този невероятен природен феномен по залез, то ще минете по трасето, което обикаля манастирския комплекс и всички 6 манастира, включително панорамната площадка непосредствено след ,"Големият Метеор”, както и други места със зашеметяващи гледки.  

Съвет: При посещението на манастирите жените трябва да са с покрити рамене, а ако носите къси панталони, ще ви бъдат дадени дълги поли или шалвари, където се налага. 

See more тук

Пейсаж от МетеораА веднъж видите ли Метеора отблизо, ще искате да го видите и отвисоко. Тоест, полетът с балон нито е за изпускане, нито е за ,,един път в живота”, защото със сигурност ще повторите. Можете да летите по изгрев или по-залез. 

Съвет: Полети балон има всекидневно и целогодишно… да, дори през зимата! Все пак най-благоприятни са месеците между края на април и началото на септември.  

See more тук

Олимп - петък, събота и неделя в полите на божествената планина

Според древногръцката митология Олимп е домът на основните богове в гръцкия пантеон. Връх Митикас е вторият по-височина на Балканския полуостров, а вие най-вероятно сте изкачвали този, който го надминава - Мусала. 

изкачване на връх Олимп

Ако обичате планината мааалко повече от морето, със сигурност ще Ви допадне идеята за динамичен уикенд с изкачване на връх Митикас. Програмата е тридневна и включва нощувка в хижа Агапитос, изкачване на върха, откъдето се откриват гледки към Бяло море, Платото на музите, връх Стефани, посещение на местна таверна с гръцки специалитети, нощувка в къмпинг и заслужена почивка на плажа в подножието на Олимп през последния ден. 

Съвет: Подгответе се за стръмен, но не и безкрайно труден преход. Ще бъдат подсигурени въжета. :).

See more  тук.

---

Αντίο!

И не забравяйте...

"Най-голямото приключение, в което можеш да се впуснеш, е да заживееш живота от своите мечти."

 - Опра Уинфри 

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват