Подарък за колега - кой е най-добрият избор за рожден ден

Оценяваме ли колегите си достатъчно често? Без значение дали говорим за хората, с които работим в един екип, или за наши служители (и служителите са колеги на шефа си, нали?), с тези хора прекарваме по-голямата част от деня си. И точно както в личните си взаимоотношения, така и в професионалните си, често неглижираме казването на така значимите - ,,Благодаря ти”, ,,Съжалявам” или ,,Справяш се страхотно”.


Рождените дни винаги се оказват времето, в което да наваксаме за това. Но знаете ли, че човек се чувства съвсем различно на специалния си ден и не всички от тези чувства са съвсем приятни? Най-добрият подарък е този, който ще отговори на нуждите на вашия колега в точно този момент. А какви са те?

Рождените дни са моменти на “просветление”

Не може да се отрече, че на всеки свой рожден ден поглеждаме назад към изминалата година, за да преразгледаме изборите си, постиженията, добрите и лошите моменти. Работата ни не е изключение. Даваме си сметка за прогреса си през годината, за целите, постигнати или не, подобрили ли са се нещата, как се справяме в сравнение с останалите.

Всъщност рождените дни са едни от дните, в които хората са най-предпоставени да напуснат работа. И това се дължи на несигурностите, които тези равносметки пораждат.


Как да отговорим на тези несигурности

Това е много широкo поле на дискусия, но ние ще разгледаме бегло два от методите: да даваме обратна връзка и да показваме, че ценим колегите си.


Обратната връзка е важна, защото отговаря директно на нашите несигурности. Неприятно е да се чудим дали се справяме добре или зле, затова трябва да се уверим, че показваме на колегите си колко ценим работата им. Или е “Виж, може и да бъде по-добре, но вярвам, че ще се справиш стига да опиташ още веднъж”, или “Уау. Страхотна работа”, или каквото и да е конструктивно, но със сигурност не и нищо.


В проучване 60% от респондентите са отговорили, че биха се радвали ежедневна или ежеседмична обратна връзка. Друго изследване показва, че обратната връзка, поощряваща силните ни страни, повишава продуктивността ни с над 12%.


Да оценяваме редовно колегите си се състои във всички тези “Благодаря ти”, “Съжалявам”, “Справяш се страхотно”, които споменахме в началото. Рождените дни също са част от това - на специалния си ден искаме да се чувстваме сред приятели дори на работа. Да имаме свободата да се изразяваме, както искаме, да бъдем смешни и дори глуповати.

За жалост, проучване на Gallup показва, че голяма част от служителите не се чувстват оценени, но пък 45% твърдят, че биха имали повече мотивация да вършат работата си, ако колегите и шефа им разпознаваха усилията им.

Та, какъв е перфектният подарък за рожден ден на колега?

Досега стигнахме до извода, че на рождения ден на колега трябва да го накараме да се чувства заобиколен от приятели, а и да проявим разбиране към нуждите му да бъде оценен и да има по-добри моменти и постижения през идната година, както и прогрес.



Сигурно вече е ясно, че обикновена чаша за чай, луксозна писалка и тефтер, супер шано телбод и други подобни няма да свършат работа. Сигурни сме, че никой няма нужда от още едно нещо, което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да трябва да накичи на бюрото си. Празнуваме в името на човек, а не в това на робот. Помнете това. Хората в работа са досущ като останалите хора, за Бога - и те имат чувства, емоции и хумор. Затова айде стига със скучните подаръци.


Нека вместо това да се фокусираме върху нуждите на всеки за по-добра и вълнуваща година.

Уроци и курсове в подкрепа на някое хоби

Окуражете колега да прави това, което винаги е искал или пък обича извън работата си. Така подхождате като приятел - мислите за самия човек, а не за неговото работно “аз”.



Ето и някои примери:


Кулинарен курс по избор


Урок по грънчарство или рисуване върху стъкло


Рисуване върху текстил


Пакет от три урока по танци


Екстремно преживяване

Е, това определено е нещо, което колегата ви ще помни при равносметката на следващия си рожден ден! Също така е страхотен лек за “стареене”, защото каквото и клише да е, е вярно, че човек е на годините на душата си, а не на тялото си.



Нашите идеи:


Подводно приключение за двама


Полет с моторен парапланер над Казанлък


Индивидуален курс по пилотиране на самолет


Индивидуален бънджи скок XXL


Свободата да избира

Ваучерът за подарък на стойност е най-добрият избор за хора, които не познавате достатъчно добре. Ако не знаете какво харесва вашия колега и какви са хобитата му, просто му дайте възможност сам да си избере. Така ще покажете, че ви е грижа какво иска той, вместо да вземете нещо, колкото да отбиете номера.



Каквото и да изберете, фокусирайте се върху човека, а не върху работата му. Покажете му, че го цените. И че разбирате, че има и други мечти и желания извън професията. И не забравяйте - чувствата и емоциите са на първо място! 

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват